Hotel Restorant “Tradita Geg & Tosk”

Rr "Edith Durham" 25, Shkodër Albania
068 208 6056

Përshkrimi i biznesit:

Our Channels:

   

Category: Hotel

HISTORIA Gege dhe Toske

Qyteti ka fillimet e vet në kohën e Perandorisë Osmane që sundoi mbi pjesën më të madhe të Evropës Lindore. Shumica e familjeve shqiptare nisën të ndërtonin qytete për të shmangur sundimin osman; shtëpitë e tyre janë projektuar në një mënyrë madhështore për të nxjerrë në pah praninë dhe fuqinë e njerëzve indigjenë. Çdo shtëpi ishte në vetvete një fortesë. Ligjet osmanë detyruan banorët të ndërtonin një mur rrethues 4.2 metra të lartë, dhe secila shtëpi ngjante me një kështjellë të vogël. Gjatë viteve 1900, shtëpia ishte pronë e Filip Shiroka, një shkrimtar i mirënjohur, i cili u internua nga Perandoria Osmane në Egjipt dhe më vonë vdiq në Liban.

TRADITA ËSHTË NJË EMËR FAMILJARE DHE JEMI NEVOJË TË JUSTIFIKOJNË DHE MBROJTË VLERAT KULTURORE TË CILËT JETOJNË. Gjatë viteve, shtëpia u bë pronë e Krajave, të cilët ishin miq të ngushtë familjar të familjes Shiroka dhe krahun e djathtë të Luigj Gurakuqit. Anëtari i fundit i familjes Kraja nuk pati pasardhës dhe u persekutua keq nga diktatura. Megjithëse prona e tij shpesh përdoret për të filmuar filmat për shkak të vlerave të saj monumentale, ajo nuk do të njihej si një pasuri kulturore. Për fat të mirë për pronën dhe pronarët e saj, shtëpia u bë pronë e familjes Duke Gijal. Edhe pse e harruar gjatë viteve, shtëpia kishte shumë elementë të arkitekturës së Shkodrës dhe pas 14 muaj restaurimesh ajo u bë një aset i përhershëm për qytetin e Shkodrës duke respektuar origjinalitetin e saj arkitektonik, delikatesat gastronomike, legjitimitetin kostumografik dhe vlerat kulturore. Në vitin 2004, prona funksiononte si një bar dhe restorant, më pas zgjeroi shërbimet e tij kulturore në një muze tradicionale, ndërsa gjatë vitit të kaluar shërben si hotel.

Përvoja evropiane e pronarit të ri në Itali dhe në vendet e tjera të Evropës Perëndimore, i motivonte ata që të kërkonin lavdinë e mëparshme të pasurisë, një ide të huazuar nga Sicilia dhe Bryzhi. Shpirtrat e vendeve të tilla ushqehen me ato elementë tradicionalë që rrisin dëshirën për të mbetur pjesë e një legjitimiteti kulturor, për të mbrojtur dhe për të forcuar vlerat kryesore kulturore. Një tjetër aspekt motivues ishte reagimi i bashkëqytetarëve të cilët nuk ndanë të njëjtat mendime rreth traditës, vlerave dhe kulturës. Prej vitit 2004, kur u hapën dyert e Traditës, shumë mirënjohje kalojnë në njohjen e pabesueshme të atyre klientëve që mbeten besnikë traditës, për mbështetjen morale dhe vlerësimin e tyre për pritjen tradicionale. GHEG DHE TOSK, përfaqësojnë shumë shpirtin tonë, lidhjet e gjakut dhe dashurinë për shtëpinë tonë

Web f Insta                                                                 Rezervo

Share
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Orari:

Open :6;00-00:00

Informacion shtesë:

Kategoria: